MUSTAK.EU

ЗА МОЕМВРИ

Тази година лице на инициативата Моември е обичаният български актьор Антон Радичев.

50b23e76b8f8e3793e0d9fc973c7a816

Неговото отговорно отношение към здравето и грижа за себе си го направиха особено подходящ за ролята на „МО-брат“. Кампанията има за цел да привлече вниманието върху профилактиката на рака на простатата, който застрашава хиляди българи всяка година. Ето защо Радичев се обръща към мъжете така:

Здравейте набори, аз съм Антон Радичев. Подкрепям кампанията за превенция рака на простатата, защото е важна за мъжете на нашата възраст.

Всеки час ракът на простатната жлеза убива 35 души в света. Твърде рано. Твърде мъчително. Единствената профилактика е ранната диагностика. Прегледайте се при уролог през „Моември“.

На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно и много мъже да приемат забавния елемент, все пак това е предизвикателство.

Произлязъл от Австралия, „месецът на мустака“ добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация „Movember“ – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.

Жените също могат да участват понякога, стига да са готови да се отрекат от естетическата полза на обезкосмяването поне за един месец.

Целта не е просто привличане на вниманието и забавление, а и благотворителна, в полза на обществото.

Задачата е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и за съжаление най-типично мъжко заболяване – рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете. Всяка година повече от 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.

ПАРТНЬОРИ